ΨΩΜΙ ΓΑΜΟΥ

Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
  • 50 γραμ. νωπή μαγιά ή μια κούπα προζύμι
  • 1 κουταλιά κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 2 κουταλιές ξύσμα μανταρινιού
  • ½ κούπα κονιάκ
  • ¾ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • Χλιαρό νερό
Εκτέλεση

Βράζουμε σε μια κούπα νερό τη κανέλα και το γαρύφαλλο για 3 ‘. Σε λίγο νερό λιώνω τη μαγιά ή το προζύμι, ρίχνω τόσο αλεύρι όσο να γίνει ένας πηχτός χυλός και αφήνω να φουσκώσει για ½ ώρα. Ρίχνω το αλεύρι σε μια λεκάνη ζυμώματος κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω όλα τα υλικά μέσα μαζί και το νερό από τη κανέλα και το γαρύφαλλο που έχουμε ήδη βράσει. Και ζυμώνω καλά. Κρατάω στην άκρη λίγη ζύμη για το στόλισμα. Την υπόλοιπη ζύμη τη βάζω σε ταψί, πατάω με το χέρι μου να είναι το ίδιο πάχος παντού. Στολίζω όπως θέλω, αφήνω σκεπασμένο να φουσκώσει καλά. Τρυπάω με ξύλο από σουβλάκι εδώ, εκεί. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για μια ώρα και 15 ’ με αντίσταση.
Το ψήσιμο είναι ανάλογα με το φούρνο. Πλάθω πολύ λεπτά κορδόνια από τη ζύμη που κράτησα και κάνω γύρω-γύρω τη μπορντούρα. Σχηματίζω το σχήμα του σταυρού αφήνοντας στο κέντρο 2 εκ. κενό για τα λουλούδια. Ανοίγω με ζύμη, μικρό λεπτό φυλλαράκι με διάμετρο 5 εκ.. Χαράζω στα τέσσερα, χωρίς να το κόψω κάτω-κάτω, γυρίζω τις γωνίες από την έξω πλευρά, έτσι ώστε να σχηματίσω λουλούδι τοποθετώ στο κέντρο ένα και γύρω-γύρω τέσσερα.